Съвети за почистване на мека мебел в домашни условия

Съвети за почистване на мека мебел в домашни условия

15 юни 2024
  • Сподели:

Почистване на мека мебел е необходимо за всеки дом. Удобството на тези мебели е несъмнено и те се използват интензивно, ежедневно. С използването тапицерията неизбежно се замърсява.Междувременно можете да се грижите за тапицерията на меката мебел в дома ви с домашни средства или използвайки препарати от магазините. Така замърсяванията няма да се наслагват и периодичното почистване ще се извършва по-бързо и лесно.

 

1/Отстранете праха от тапциерията с домашната си прахосмукачка

Тапицерията трябва да е иделно суха за да не я замажете с накрайника на прахосмукачката ,ако имате функция на прахосмукачката си "тупалка" използвайте я , ще ви свърши идеална работа за да отстраните праха от дамаската .

2/Набавете си препарати за почистване от магазина 

Най-лесно е да купите специален препарат за мека мебел от специализиран магазин, а може да намерите такъв и в големите супермаркети. Но първо трябва да проверите дали даденият препарат, дори с надпис „универсален“, няма да повреди материала на тапицерията или да промени цвета. Затова пробвайте върху странична част и ако се уверите, че няма риск от повреждане, продължете с почистването на цялата тапицерия.Препоръчваме ви да използвате препарати само на доказаните фирми в бранша. 

3/Премахване на петната 

Според повечето домакини, да знаеш как да почистиш дивана означава да знаеш как да премахваш петна от дамаската. За целта е възможно да си послужите с готови препарати за петна, каквито се предлагат в болшинството магазини. Удачни са и домашните средства, в случай че не сте почитатели на силните химикали. И в двата случая трябва да се съобразите с материята на дамаската, за да не повредите тъканите и да причините избеляване на цветовете.

С разтвор на сода бикарбонат можете да почистите успешно леки замърсявания. Разтворете супена лъжица сода в чаша топла вода. Добавете няколко супени лъжици оцет. След като сместа кипне, започнете да нанасяте върху тапицерията. След това изчакайте малко – около 10 секунди, и попийте с кърпа. Не допускайте разтворът да проникне в дълбочина. С разтвор от сода и оцет можете успешно да почистите всякаква изкуствена тапицерия.

4/Почистване на кожа 

Естествените материали като кожа изискват различна грижа от дамаските. Независимо от това колко е замърсен, коженият диван трябва редовно да се третира с грижа за кожата, за да се запази повърхността му гладка и мека. Без  подходящи грижи тя изсъхва и се появяват пукнатини и крехки места. За да премахнете праха и мръсотията от кожен диван, най-добре е да го обработите с микрофибърна или памучна кърпа и преварена или дестилирана вода. Обикновената чешмяна вода не се препоръчва, тъй като може да остави следи от варовик. След влажно почистване диванът трябва да се избърше със суха памучна кърпа. За отстраняването на по-упорити петна може да използвате и специален препарат за третиране на кожени мебели. Запомнете добре не почиставайте мебели от кожа с прахосмукачка или други остри и твърди предмети , никога не използвайте препарати на киселинна основа ,а само специализирани препарати за почистане на кожа и както споменахме по-горе само и единсвено от доказани марки в бранша ! 

5/Подсушаване на тапицерията 

Подсушаването е задължителен етап в непрофесионалното почистване на диваните с домашни средства. Все пак ще искате да използвате любимата си мебел възможно най-скоро. За целта е важно да отнемете излишната влага с помощта на мека суха кърпа с добри абсорбиращи свойства.

Ако имате прахосмукачка с функция "изсмукване на водата" ,използвайте я това е най-добрата ви опция ,ако не разполагате с такава, можете да използвате вентилатор или електрическа духалка за ускоряване на изсъхването. Имайте предвид, че прекомерната влага, образувана чрез мокрото почистване, може да причини поява на мухъл във вътрешността на дивана.

Надяваме се да сме били полезни на всички наши клиенти с гореизложената информация и все пак ако имате дори и малки съмнения ,че няма да се справите сами с почистването на меката мебел в дома си не се колебайте ,а използвайте услугите на многобройните фирми за почистване !