Как да изберем дамаска за дивана който искаме да поръчаме ?

Как да изберем дамаска за дивана който искаме да поръчаме ?

15 юни 2024
  • Сподели:

1/Видове  на дамаските спрямо състава: Естествени и синтетични тъкани

Естествени тъкани: произвеждат се от естествени материали като памук, лен, вълна. Естествените тъкани са популярни със своята екологичност, антиалергични свойства и пропускливост на въздуха. Към недостатъците спадат ниска издръжливост на триене, свиваемост, избеляване.

Синтетични тъкани: направени са изцяло от изкуствени влакна – найлон, полиестер, акрил. Тези тъкани са лесни за почистване, високоустойчиви са на триене, не се свиват. За разлика от естествените материи, синтетичните не пропускат въздух, което може да доведе до спарване. Освен това понякога се наелектризират.

Класификация на дамаските начина на формиране на повърхностния слой: Тъкани и нетъкани

Към тъканите дамаски спадат например жакард и шенил, а към нетъканите флок.

Жакардът представлява преплетени цветни прежди. Друг вариант за изработка е принт върху изтъкано платно в неутрален цвят. Жакардът е здрава дамаска, но се поддържа трудно, почистването на петна не е лесно. Не е подходяща за домакинства с котки и кучета, тъй като ноктите им могат лесно да проникнат в оплетката

Велур – материя с леко мъхеста лицева повърхност, която го прави лесен за разпознаване. Характеризира се с мекота при допир, почиства се сравнително лесно с влажна кърпа  

Нетъкани дамаски: 

Флок – дамаската се създава като върху основа се нанася тънък слой затоплено лепило, върху което при електростатично поле се нанася финалният слой. Съставът често е 1/3 памук с 2/3 полиестер. Покритието практически представлява 100% филц.

Дамаската е много популярна, заради своите качества като устойчивост на триене, лесно почистване и поддръжка и др. Петната се почистват с лекота само с кърпа и сапунена вода.

Дамаски Флок  се използват за тапицерия на мека мебел – дивани, столове, табуретки, както и за изработка на декоративни възглавници или калъфи за дивани.

2/Видове дамаски спрямо характеристиките и свойствата им 

*Дамаски Aquaclean 

Какво представлява дамаска създадена по тази революционна технология ?

Това е революционна обработка на плата, която позволява тъканта да се почиства лесно, бързо и удобно само за няколко минути и само с малко вода и кърпа. Звучи добре, нали?

Искате да ядете пица на дивана си, искате да се сгушите до домашния любимец или просто да похапнете бира и чипс с приятели ? С Aqua Clean технологията това вече няма да е проблем. Няма да се притеснявате за мебелите си, а ще се насладите на комфорта и удобството им, без да е проблем с каква храна или дрехи сядате върху тях.

Aquaclean Technology е усъвършенствана защитна обработка. Тази обработка обхваща всяко отделно влакно с невидим молекулярен слой, който предотвратява залепването на петна (течни или твърди) върху тъканта, като така улеснява отстраняването на петното, използвайки само вода.Процесът на почистване е много прост и бърз. На първо място премахнете излишните остатъци от петна - от шоколад, домат, масло, мръсотия или каквото и да е друго.

След това просто нанесете малко вода върху петното, директно или върху влажна кърпа. Изчакайте няколко секунди, след това потупайте петното с кърпата и втрийте внимателно върху тъканта с кръгови движения. И това е! Петното изчезва като с магия, без никаква суматоха.

*Дамаски Pet Friendly

Изборът на подходяща дамаска за домакинства с кучета и котки може да се окаже труден. Искате да изберете тъкан, която да е удобна както за вас, така и за вашия любимец и в същото време е издръжлива, лесна за почистване, красива и да се вписва в интериора на стаята. Издръжливостта е от ключово значение, когато става въпрос за дамаска за мебел, която ще се използва често от вас и домашния ви любимец. Трябва да изберете тъкан, която по-дълго ще издържи на търкане и драскане с нокти.  Колкото по-висока е устойчивостта на триене на дамаската, толкова по-добре. Дамаски с износоустойчивост над 70.000 цикъла са добър избор.Избягвате дамаски с по-едни оплетки и материи като шенил, туйд, жакард, памук, коприна, тъй като ноктите на котката/кучето много лесно ще проникнат в тъканта и ще я разнищят. Кожата също не е подходящ избор, защото драскотините няма как да се избегнат и прикрият. 

*Дамаски Water repellent

Това са така наречените непромокаеми (с ефекта на тефлона) дамаски ,те имат свойствата да не поемат и задържат вода или други течности те се почистват изключително лесно само с мека домакинска кърпа трябва да попиете разлятата върху тях течност и готово няма да има и следа от петно или друго замърсяване ,можете спокойно да ги подържате подобно на кожата с мека и влажна кърпа с вода .